Resham Serdar
Resham Serdar, zij-instromer

“Ik leer van collega’s en zij leren van mij”

Google Resham Sardar en je ziet het in één oogopslag: deze man heeft een glansrijke carrière als profvoetballer aan zijn voeten liggen. Mis! Resham (33) staat sinds januari voor groep 4 van de Rosa basisschool (Den Haag). Hij koos voor een maatschappelijke carrière, vertelt de zij-instromer in een vraaggesprek, en kwam thuis in het basisonderwijs.

“Klopt, ik had profvoetballer kunnen worden”, steekt Resham vlot van wal, “maar pechblessures zaten tegen. Toen ik bij de nationale jeugdselectie van Feijenoord zat, brak ik een middenvoetsbeentje. Normaal is dat overkomelijk, maar door een trage botgroei zat ik zo’n acht maanden thuis. En in de tijd dat ik bij FC Dordrecht speelde, kwam ik terecht in een kopduel. Niet alleen had ik een hersenschudding, ik had ook een soort whiplash opgelopen. Ik denk dat dit wel iets met mijn motivatie heeft gedaan, als ik er zo op terugkijk.”

Open sollicitatie

‘Wat wil ik nou?’ was een vraag die Resham bezighield. “Ik wist dat voetbal het niet meer zou worden, al ben ik nog wel als trainer verbonden aan de voetbalclub Rijnsburgse Boys. Aangezien ik altijd goed kon leren besloot ik voor diëtist te gaan studeren en dan wel gericht op voedseladviezen voor diabetici. Als voetballer was ik natuurlijk al veel bezig met voeding. Bovendien ken ik veel mensen die diabetisch zijn. Voor hen wilde ik iets betekenen. Aanvankelijk ben ik voorlichting over voeding op scholen gaan geven en ik merkte dat ik een klik met de kinderen had. Ik wilde een maatschappelijke carrière en heb open sollicitaties naar schoolbesturen gestuurd, zo ben ik bij de Laurentius Stichting terecht gekomen. Dat ik voor de Laurentius heb gekozen, is een gevoelskwestie. Alle beslissingen neem ik op basis van gevoel.”

Opleiding op maat

Sinds januari staat zij-instromer Resham drie dagen per week voor de klas: “Ik heb een tijdelijke bevoegdheid gekregen. Dit is gebeurd op basis van de uitkomsten van mijn theorie- en praktijk-assessment. De Pabo in Leiden geeft me een opleiding op maat. Er wordt rekening gehouden met de competenties die ik reeds heb. Dat is heel fijn.
Op school word ik begeleid door het HCO. Eén dag per week doen we aan co-teaching, dan staan we samen voor de groep. Ook helpt ze me bij het voorbereiden van de lessen. Directe
collega’s zijn zo mogelijk nog belangrijker. Ze vangen me heel goed op, ik kan altijd bij ze terecht. Ik denk dat je met het opnemen van een zij-instromer van twee kanten leert: zowel de school als ik. Ook denk ik dat afstemming tussen de school en zij-instromer het allerbelangrijkste is: wat zijn de wederzijdse verwachtingen? Kijk, toen ik begon, ben ik gewoon in het diepe gesprongen. Zo ben ik.”

Hulpvaardige voetballer

Naast zijn baan bij de Laurentius Stichting geeft Resham twee dagen per week voedingsadviezen bij het Medisch Centrum Haaglanden. Ik zie resultaat, dat vind ik erg bevredigend. Ik wil graag helpen.” Best een pittige werk- en studieload. Dit beaamt Resham, echtgenoot en vader van twee jonge kinderen, ten volle: “Alles wat ik doe, doe ik in overleg met mijn vrouw. Mijn gezin is het allerbelangrijkst. Mijn aandacht gaat eerst naar mijn vrouw en kinderen uit, daarna ga ik studeren en werken.”

Werken als Zij-instromer?

Wil je graag als zij-instromer in het onderwijs werken, maar ben je nog niet bevoegd? Misschien heb je vragen die je graag beantwoord ziet voordat je de sprong waagt. Je bent van harte welkom om met HRM in gesprek te gaan over mogelijkheden om bij de Laurentius Stichting aan de slag te gaan. Je kunt contact opnemen met personeelsfunctionaris Carmen Louer voor het maken van een afspraak: clouer@laurentiusstichting.nl

Laurentius innoveert
Laurentius spreekt
Laurentius leert
Laurentius werkt